Tο Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει μεγάλη εμπορική ακίνητη περιουσία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Μόντε Κάρλο. Σήμερα, η ακίνητη περιουσία των εταιρειών που ελέγχονται από το Ίδρυμα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών του επενδύσεων.
Tον οίκο αντικών Mάλετ στεγάζει σήμερα το κτήριο της οδού
Nιου Mποντ στο Λονδίνο, το μόνο που κληρονόμησε τ
ο Ίδρυμα Ωνάση από τον ιδρυτή του
Τις επενδύσεις των εταιρειών αυτών διαχειρίζεται η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, ως συντονιστή με ειδικό τομέα τα χρηματοοικονομικά και τα μεγάλα projects, τον κ. Γιώργο Ζαμπέλα, αρχιτέκτονα, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, και τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, με επίκεντρο των αρμοδιοτήτων του τα ναυτιλιακά. Τη γενική επίβλεψη έχει το Εποπτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους κ.κ. Στέλιο Παπαδημητρίου, Παύλο Ιωαννίδη και Απόστολο Ζαμπέλα. Ανώτατο όργανο του Ιδρύματος είναι το δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΩ ο κ. Γιώργος Ζαμπέλας, παράλληλα με τη δραστηριοποίηση στον χώρο της Ναυτιλίας, που θεωρείται τομέας επιχειρηματικών κινδύνων, το Ίδρυμα Ωνάση έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στον χώρο των ακινήτων, που αποτελούν μια πιο συντηρητική επένδυση. Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν, ούτως ή άλλως, μακροπρόθεσμη εγγύηση για ένα Ίδρυμα της μορφής και του βεληνεκούς του Ιδρύματος Ωνάση.
Στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Ζαμπέλας, είναι η διατήρηση υψηλού ποσοστού επενδύσεων σε ακίνητα σε ένα επίπεδο το οποίο θα παρέχει μακροπρόθεσμη εξασφάλιση με ένα σταθερό εισόδημα και πιθανότητα υπεραξίας, με ταυτόχρονη διεύρυνση των τοποθετήσεων σε ποικίλους επενδυτικούς τομείς. Εάν πουληθεί κάποιο μέρος της ακίνητης περιουσίας, κατά προτεραιότητα θα αγοραστεί κάτι ανάλογο, με καλύτερη απόδοση.
Όλα τα ακίνητα, πλην ενός, αγοράστηκαν μετά από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση. Το μόνο ακίνητο που κληρονόμησε το Ίδρυμα Ωνάση από τον ιδρυτή του βρίσκεται στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα τετραώροφο, κομψό κτήριο στον αριθμό 141 της αριστοκρατικής οδού Νιου Μποντ, με ενδιαφέρουσα ιστορία, όπως διαβάζουμε στο αναμνηστικό λεύκωμα του Ιδρύματος «Onassis and his legacy»: «Γνωρίζοντας ότι το επιβλητικό κτήριο της οδού Νιου Μποντ είχε δοθεί κάποτε ως δώρο από τον ναύαρχο Οράτιο Νέλσονα για κατοικία στην ερωμένη του, τη φημισμένη για την ομορφιά της Λαίδη Έμμα Χάμιλτον, ο Ωνάσης δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην απόκτησή του». Το αγόρασε πράγματι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και όσο ζούσε χρησιμοποιούσε το κτήριο αυτό για τη στέγαση των γραφείων της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Λονδίνο. Το 1989 το κτίσμα, συνολικού εμβαδού περίπου 1.200 τ.μ., ανακαινίστηκε και από το 1990 είναι ολόκληρο μισθωμένο στον γνωστό οίκο αντικών Μάλετ.
Η ιστορία του Ολυμπιακού Πύργου
O επιβλητικός Oλυμπιακός Πύργος στην Πέμπτη Λεωφόρο στη Nέα Yόρκη | |
Ως επιχειρηματίας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν διαρκώς εν κινήσει: γραφείο του γινόταν το εκάστοτε σημείο της Γης όπου τον έφερναν οι ναυτιλιακές του δραστηριότητες. Αντιπαθούσε τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που... δεν επέπλεαν. Λαμπρή εξαίρεση αποτέλεσε ο 51 ορόφων Ολυμπιακός Πύργος στο Μανχάταν, τον οποίο έχτισε σε συνεργασία με την εταιρεία ακινήτων Άρλεν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το μερίδιο του πατέρα της στον Ολυμπιακό Πύργο κληρονόμησε αρχικά η κόρη του Χριστίνα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε επιχειρηματικούς τομείς με μικρότερο ρίσκο απ’ ό,τι στη ναυτιλία, αγόρασε το ήμισυ του Ολυμπιακού Πύργου που ανήκε στην Άρλεν. Λίγο μετά τον θάνατο της Χριστίνας, οι επικεφαλής του Ιδρύματος, οι οποίοι είχαν τότε τον ρόλο και του διαχειριστή της περιουσίας της μικρής Αθηνάς, παρότρυναν τον πατέρα της, Τιερί Ρουσέλ, να αγοράσει το μερίδιο του Iδρύματος για την κόρη του. Εναλλακτικά, του πρότειναν ότι θα μπορούσε να πουλήσει το μερίδιο της Αθηνάς στο Ίδρυμα. Ο Ρουσέλ επέλεξε τη δεύτερη λύση, κι έτσι το Ίδρυμα Ωνάση βρέθηκε να κατέχει ολόκληρο τον Ολυμπιακό Πύργο.
Eνοικιασμένο στον οίκο Kαρτιέ είναι το κτήριο στη συμβολή της Πέμπτης Λεωφόρου με την 52η οδό του Mανχάταν |
Ο ουρανοξύστης αυτός, επενδεδυμένος με σκουρόχρωμο γυαλί, βρίσκεται στον αριθμό 645 της Πέμπτης Λεωφόρου στη γωνία με την 51η οδό, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Πατρικίου. Απέναντί του, ο Άτλαντας, γλυπτό του Λη Λάουρι, σηκώνει στους ώμους του τη Γη, στο Ροκφέλερ Πλάζα. Έως τον 21ο όροφο, ο Ολυμπιακός Πύργος αποτελείται από γραφεία συνολικού εμβαδού 35.000 τ.μ., καταστήματα 4.300 τ.μ., ενώ οι υπόλοιποι όροφοι καταλαμβάνονται από 225 ιδιόκτητα διαμερίσματα. Το 1998 ξεκίνησε πολυδάπανο πρόγραμμα ανακαίνισης των κοινοχρήστων χώρων και της εισόδου και αναβάθμισης των μηχανολογικών συστημάτων του κτηρίου. Από τον Οκτώβριο του 2000 στεγάστηκαν τα γραφεία του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης και διαμορφώθηκαν οι αίθουσες του Ωνάσειου Πολιτισμικού Κέντρου, ο χώρος διαλέξεων και εκθέσεων με θέα στον εσωτερικό καταρράκτη, το αίθριο, το καφέ και το πωλητήριο. Την ανακαίνιση και διαμόρφωση ανέλαβε ο κ. Γιώργος Ζαμπέλας, ο οποίος φρόντισε και για την έκθεση των γύψινων εκμαγείων, τμημάτων της ζωφόρου και των αετωμάτων του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κεντρική αίθουσα υποδοχής του ισογείου.
Δίπλα στον Oλυμπιακό Πύργο το κτήριο στον αριθμό 647 της Πέμπτης Λεωφόρου φοιλοξενεί τον οίκο Bερσάτσε | |
Τα εκμαγεία, που ανήκουν στο City College of New York, κατασκευάστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Βρετανία, και έχουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, γιατί έγιναν πριν από τις γνωστές επεμβάσεις του Βρετανικού Μουσείου στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα εκμαγεία αυτά συντηρήθηκαν με έξοδα του Ιδρύματος και τοποθετήθηκαν με δημιουργικό τρόπο στον χώρο, σε ύψος και με ρυθμό ανάλογο προς αυτόν που θα είχαν, εάν είχαν μείνει στον Παρθενώνα. Έτσι, στην καρδιά του Μανχάταν μπορεί ο περαστικός να ακούσει λίγο από τον σφυγμό της Αθήνας.
Στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Πύργου ανήκουν, επίσης, άλλα τρία ακίνητα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. Ακριβώς δίπλα στον Ολυμπιακό Πύργο, στον αριθμό 647 της Πέμπτης Λεωφόρου, βρίσκεται ένα τετραώροφο κτήριο 2.260 τ.μ., κτισμένο το 1905 σε σχέδια των Ρίτσαρντ και Τζόζεφ Χαντ, άλλοτε κατοικία του Τζορτζ Βάντερμπιλτ. Στις δεκαετίες του 1970 και 1980 φιλοξένησε τα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και από το 1996 ενοικιάζεται στον γνωστό οίκο Βερσάτσε.
Tο Nash House στο Λονδίνο |
Δίπλα του βρίσκεται το περίφημο κτήριο του Καρτιέ, γνωστό και ως το κόσμημα της Πέμπτης Λεωφόρου. Το κομψό αυτό κτήριο, σε στυλ ιταλικού αναγεννησιακού αρχοντικού από μάρμαρο και γρανίτη, εμβαδού 5.500 τ.μ., κατασκευάστηκε το 1905 από τους Γκίμπσον και Γκίλμπερτ, αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Μόρτον Πλαντ. Αργότερα ενώθηκε με το γειτονικό του μέγαρο Χόλμπρουκ και από το 1917 στεγάζει τον γνωστό οίκο Καρτιέ, ο οποίος κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα στολίζει την πρόσοψη με έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο.
Το συγκρότημα ακινήτων του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη συμπληρώνεται από ένα ακόμη εξαώροφο κτήριο στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τα προηγούμενα, το οποίο έχει είσοδο από την 52η οδό και πρόσβαση από το λόμπι του Ολυμπιακού Πύργου. Με συνολικό εμβαδόν περίπου 2.500 τ.μ. το κτήριο βρίσκεται υπό ανακαίνιση για εμπορική εκμετάλλευση.
Λονδίνο – Μόντε Κάρλο – Αθήνα
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Λονδίνο, βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο του Ιδρύματος Ωνάση. Το 1984 κτίστηκε στη διασταύρωση των οδών Σαιντ Τζωρτζ και Μάντοξ το εξαώροφο Nash House. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, λιτό κτήριο γραφείων επενδεδυμένο με το χαρακτηριστικό κόκκινο τούβλο του Λονδίνου, συνολικού εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ. Στους τελευταίους ορόφους του στεγάζονται τα γραφεία της Olympic Agencies, της εταιρείας πρακτορεύσεως ναύλων των πλοίων συμφερόντων του Oμίλου Ωνάση.
Στο Μόντε Κάρλο, στην πόλη που ιστορικά συνέδεσε το όνομά της με τη χρυσή εποχή του Ωνάση, το Ίδρυμα Ωνάση διατηρεί ένα ακόμη ακίνητο. Στον τρίτο όροφο του μεγάρου Μετροπόλ, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Σιτρονιέ, γνωστή από το περίφημο Γκραν Πρι της Φόρμουλα-1, το Ίδρυμα Ωνάση στέγαζε έως τον Αύγουστο του 1997 γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Olympic Shipping and Management. Σήμερα, τα 900 τ.μ. του ορόφου, με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, είναι μισθωμένα σε άλλες επιχειρήσεις. Από το 1997 και μετά δεν υπάρχει επιχειρηματική παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση στο Μόντε Κάρλο.
Tα γραφεία της Olympic Shipping and Management, στο Παλαιό Φάληρο | |
Κι αυτό γιατί το 1997 το Ίδρυμα Ωνάση αποφάσισε να συγκεντρώσει τη διαχείριση της ναυτιλιακής του επιχείρησης στην Αθήνα, χτίζοντας αποκλειστικά για το σκοπό αυτό ένα εξαώροφο κτήριο στην οδό Zεφύρου 8 στο Παλαιό Φάληρο. Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Ζαμπέλας, το αρχιτεκτονικό γραφείο του οποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου το σχεδιασμό, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ειρήνη Ιωαννίδου και τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Παπαδημητρίου, η στέγαση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων ήταν εκείνη που επηρέασε το σχέδιο του κτηρίου, το οποίο θυμίζει πλοίο, με τους ολυμπιακούς κύκλους, τη σημαία των επιχειρήσεων Ωνάση και το γράμμα Ω επάνω από την κεντρική είσοδο. Σε 3.800 τ . μ . βρίσκονται τα γραφεία της Olympic Shipping and Management και της Springfield Shipping Co. Panama, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνιών και ασφαλείας.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα
Tο νεοκλασικό της λεωφόρου Aμαλίας στεγάζει τα γραφεία του Kοινωφελούς Iδρύματος Ωνάση στην Aθήνα | |
Τα γραφεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα (αφού το Ίδρυμα διατηρεί τα κεντρικά του γραφεία στο Λιχτενστάιν) στεγάζονται από το 1992 στο θαυμάσιο νεοκλασικό κτήριο της λεωφόρου Αμαλίας 56. Χτισμένο από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά μεταξύ των ετών 1900 και 1910 απέναντι από την Πύλη του Αδριανού, στην αρχή του πεζοδρόμου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το τριώροφο κτήριο γνώρισε κοσμικές δόξες ως κατοικία της οικογένειας του δικηγόρου Γεωργίου Ορφανίδη και της συζύγου του Όλγας Σαρόγλου. Αργότερα εγκαταλείφθηκε, έχοντας υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Το 1980 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και το 1989 είχε την τύχη να αγοραστεί από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάδειξή του, με γενικό συντονιστή τον κ. Γιώργο Ζαμπέλα. Ορισμένες αίθουσες είναι διακοσμημένες με έπιπλα και έργα τέχνης που ανήκαν στον Αριστοτέλη Ωνάση. Τα έπιπλα αυτά αγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο όταν παροπλίσθηκε η θαλαμηγός Χριστίνα. Στον δεύτερο όροφο έχει μεταφερθεί αυτούσιο το γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση από το Μόντε Κάρλο.
Οι στεγαστικές ανάγκες του Τμήματος Υποτροφιών υπαγόρευσαν την επέκτασή του σε γειτονικό κτίσμα στον αριθμό 4 της οδού Αισχίνου, το οποίο κτίστηκε το 1995-1996. Είναι διώροφο με συνολικό εμβαδόν 240 τ.μ. και περιλαμβάνει γραφεία και χώρους στάθμευσης.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Αντάξιο των υψηλότατων απαιτήσεων και προδιαγραφών που χαρακτηρίζει παγίως τα έργα που αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ωνάση θα είναι, τέλος, το επόμενο μεγάλο σχέδιο που έχει δρομολογήσει από τον χειμώνα του 2004. Η Ωνάσειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, χτίζεται από την εταιρεία «ΑΡΙΟΝΑ A.E.» του επιχειρηματικού Ιδρύματος, η οποία θα την εκμεταλλεύεται για εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Σε οικόπεδο 3.000 τ.μ. στον αριθμό 109 της λεωφόρου Συγγρού θεμελιώθηκε στις 19 Απριλίου 2004 το κτήριο που θα έχει συνολικό εμβαδόν 18.000 τ.μ. και προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ. Επικεφαλής της κατασκευαστικής ομάδας είναι ο κ. Γιώργος Ζαμπέλας και ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανατέθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό στο γραφείο “Architecture Studio” που εδρεύει στο Παρίσι.
Mακέτα της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών |
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα περιλαμβάνει αμφιθεατρική αίθουσα χιλίων θέσεων περίπου με σκηνή κατάλληλη για συμφωνική ορχήστρα, θεατρικές παραστάσεις, όπερα, χορό και κινηματογράφο, διαλέξεις και συνέδρια, μια μικρότερη αίθουσα 300 θέσεων για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, διαλέξεις και ειδικές κινηματογραφικές προβολές (πολυμέσων, εικονικής πραγματικότητας κ.λπ.). Ένας όροφος του κτηρίου, εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου, θα φιλοξενεί εκθέσεις εικαστικών και άλλων τεχνών. Ήδη έχει κατασκευασθεί όλο το υπόγειο τμήμα του έργου μέχρι το ύψος του εδάφους. Το κατασκευαστικό μέρος του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές με μέσα του 2007.
Όπως κάθε δυναμική επιχείρηση, το Ίδρυμα Ωνάση αναζητεί σωστές επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα, καταλήγει ο κ. Ζαμπέλας. Το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού Ιδρύματος στρέφεται τελευταία προς την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση όπου θα μπορούσαν να προκύψουν επενδύσεις με καλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
ΑΕΡΑΣ ΤΑ ΦΕΡΕ ΑΕΡΑΣ ΤΑ ΠΙΡΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις τα φανε
ΑπάντησηΔιαγραφή