Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο φάκελος στο FBI και ο Νιάρχος

Ο φάκελος στο FBI και ο Νιάρχος
Στα πρώτα τρία τάνκερ που παραγγέλνει απαιτεί να υπάρχει μια σουίτα γι’ αυτόν, δύο υπνοδωμάτια και ένα πιάνο, το οποίο ήθελε απλά να βλέπει, αφού δεν ήξερε να παίζει. Φοβερά κοινωνικός δεν έχει κανένα πρόβλημα να
γνωρίζει και να μιλάει με τον οποιοδήποτε και όπως αναφέρει ο Φορεστιέ «υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα το ξεχάσουν. Μια μέρα, ο φάκελος του Ωνάση στο FBI θα φτάσει τις 4936 σελίδες».
Ο συγγραφέας επικεντρώνεται και στον τρελό ανταγωνισμό ανάμεσα σε Ωνάση και Νιάρχο που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του μυθικού Σμυρνιού και ο οποίος τα είχε όλα. Γυναίκες που διεκδικούσαν και οι δύο, τρελά deals εκατομμυρίων δολαρίων, ποιος είχε τα περισσότερα καράβια, το καλύτερο σκάφος και το πιο όμορφο ιδιωτικό νησί.
Θα συναντηθούν για πρώτη φορά ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 1943 στο σπίτι του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, του βασιλιά τότε των ελλήνων εφοπλιστών. Ο Ωνάσης βρίσκεται εκεί με ένα ποτήρι ουίσκι στο χέρι. Προσέχει έναν άντρα που του έχει γυρισμένη την πλάτη, κομψός μέσα στο καλοραμμένο του κουστούμι. Όταν εκείνος στρέφει, ο Ωνάσης αναγνωρίζει τον αντίζηλό του, τον εχθρό του, τον Σταύρο Νιάρχο. Τα χαμόγελα λόγω της περίστασης δεν κρύβουν την αλήθεια. Είναι δύο άντρες που μισιούνται, που σιχαίνονται ο ένας τον άλλο εδώ και καιρό».
Όταν «εισβάλλει» επιχειρηματικά στο Μονακό ο πρίγκιπας Ρενιέ που βλέπει τον Ωνάση σαν απειλή δεν θα διστάσει να πει στους δημοσιογράφους ότι «θέλει να μετατρέψει το Μόντε Κάρλο σε Μόντε Γκρέκο!». Ο Φορεστιέ αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο έλληνας μεγιστάνας προσπάθησε να παντρέψει τον Ρενιέ με την Μέριλιν Μονρόε, προσπάθεια που δεν καρποφόρησε, επιστρατεύοντας μάλιστα γι’ αυτό τον Σπύρο Σκούρα, πρόεδρο της Fox.
Ένα δικό του ειδύλλιο όμως, αυτό με την Μαρία Κάλλας θα εξοργίσει τον τότε σύζυγό της Μενεγκίνι σε τέτοιο βαθμό, που όταν ο Ωνάσης του προτείνει λεφτά για να φύγει, τσακώνονται, με τον Ιταλό σε έξαλλη κατάσταση να ουρλιάζει στον εφοπλιστή: «Τα λεφτά σου να τα βάλεις στον ελληνικό σου βρωμόκωλο»!
Μπορεί ο Αρίστος να αγάπησε την Κάλας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όμως ως συνήθως δεν της ήταν πιστός, όπως συνέβη και με όλες τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του. Όταν κατέκτησε τη Λι Ράτζβιλ, αδερφή της Τζάκι, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ρόμπερτ Κέννεντι το οποίο αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο γάλλος δημοσιογράφος παραθέτοντας έναν απολαυστικό διάλογο: «Θα ήταν προτιμότερο να μην ξαναδείτε την πριγκίπισσα Ράτζβιλ». Ο Άρης αφήνει να πλανάται μια βαριά σιωπή. Η απάντησή του πέφτει σαν καμουτσικιά: «Μπόμπι εσύ κι ο Τζακ μπορείτε να γα…ε την ηθοποιό σας όσο γουστάρετε, κι εγώ θα γα…ω την πριγκίπισσά μου όσο γουστάρω».
Τα αδέρφια Κέννεντι γίνονται έξαλλα με τον έλληνα και όταν ο τελευταίος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στα λιμάνια της Αμερικής, αν ο Κέννεντι πλησιάσει τα συνδικάτα, κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση και συναντάει τον αρχηγό τους, τον πανίσχυρο Τζίμι Χόφα. Οι δυο τους τα βρίσκουν και όταν ο Αρίστος αναφέρεται στην κόντρα με τον Ρόμπερτ Κέννεντι, ο Χόφα απαντάει: «Μην σκάτε κύριε Ωνάση. Αρκεί να μην σκύψετε το κεφάλι. Ο τύπος είναι γυναικούλα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου